Historiek

            De club werd in 1949 opgericht. Enkele heren staken de koppen bij elkaar en brachten geld in de pot. Alles samen bracht men 75.000 BF samen. Een heel bedrag in die tijd. Hiermee werden 2 pleinen aangelegd voor de kostprijs van 92.000 BF. Voorzitter werd Erard De Schaetzen, secretaris, materiaalmeester, tornooileider werd Pierre Derriks, en dit voor vele jaren. De officiële opening vond plaats op 22 augustus met een exhibitiewedstrijd door 4 leden van Excelsior Hasselt: Henri en Lou Hamont, Paul Moray en C. Engelen. Dit waren de 4 beste Limburgers op dat moment. In het stichtingsjaar mocht de jonge club al een Limburgse kampioene vieren, Elisabeth Claesen, toen B-15.

In 1950 werd het eerste open tornooi ingericht en in 1952 werd een derde plein aangelegd

            In 1960 werd op “De Motten” een tweede tennisclub opgericht, tennisclub “De Eburonen” Einde jaren 60 waren magere jaren voor beide clubs en in 1971 besloot men te fusioneren, in navolging van de fusie tussen de voetbalclubs Patria en Cercle. De nieuwe club noemde Tongerse Tennisclub ‘71 en voorzitter werd Erard De Schaetzen, secretaris Pierre Derriks en schatbewaarder José Simon. Er werd gespeeld op plinius en op de Motten, een clubhuis was er nog niet

            Eind 1976 werd begonnen met de bouw van een clubhuis en dit door de leden. Met medewerking van de stad Tongeren werden plein 4 en 5 aangelegd en werden plein 1 en 2 verlicht. Om aan het geld te komen werd aan de leden een lening gevraagd van 10.000 tot 20.000 Bef, terug te betalen in 3 jaar. 

            In mei 1977 verscheen het eerste clubblad, Nummer 100 zou in mei 1998 verschijnen. In 1980 werd de eeuwige secretaris Pierre Derriks voorzitter van de club en Jacques Istace de nieuwe secretaris. Deze hield het maar één jaar vol en werd in 1981 opgevolgd door Danny Baeten. In dat jaar werden banen 4 en 5 eveneens verlicht. In 1984 neemt Pierre Derriks ontslag en wordt opgevolgd door Emile Jageneau. In 1985 organiseert de club de Europese schiftingsronde van de Sofia Beker, een internationaal tornooi voor meisjes tot 14 jaar. In 1988 volgt Josse Lambrix Danny Baeten op als secretaris.  Deze laatste wordt gewestsecretaris

In 1986 horen we de eerste geruchten over een tennishal aan de Motten. Dit bleek echter een kwakkel te zijn. In 1989 komt de indoorhal weer ter sprake. De stad zou aan de fonteindreef een nieuw tenniscomplex bouwen met 6 buitenpleinen en 3 indoorbanen. Dat was dan ook het laatste dat we gehoord hebben van de stad.

            In 1990 werden de banen 6 en 7 aangelegd. Nogmaals werd aan de leden een kleine lening gevraagd van 10.000 BF. Dit bedrag zou zonder intrest terugbetaald worden over 5 jaar. In oktober 1993 wordt Roger Nijs de nieuwe secretaris. In 1994 wordt Christophe Van Garsse kampioen van België; en in 1995 volgt Gilbert Van Manshoven Emile op als voorzitter. Samen met de secretaris beginnen ze eind 1995 te polsen naar de mogelijkheden van een tennishal op plinius. Dat jaar speelden Heren 35 en Heren 45 de finale van Belgie interclub. De heren met Briers Henri, Van Garsse Christian, Van Manshoven Gilbert en Proesmans Guido wonnen hun finale terwijl de heren 35 (Nijs Roger, Vissers WIlly, Wygaerts Christian, Coucke Alain) verloren met de sets 

            In 1996 volgt Ludo Plessers Gilbert op als voorzitter en het jaar daarop (1997) worden de plannen voor een nieuw tenniscomplex concreet. Baan 5 en 6 krijgen ook verlichting en op 3 oktober 1997 openen we ons nieuw clubhuis met tennishal en beschikken we over 6 verlichte buitenpleinen en 4 gravelpleinen indoor. In dat jaar wordt Christophe Van Garsse voor de 2de keer kampioen van België en wint Leonie Geukens de “De Borman” beker voor 12 jarigen. De winterinterclub wordt voor de 1ste keer georganiseerd met 42 ploegen aan de start

            In 1999 krijgt de club de organisatie van de “De Borman” beker toegewezen. Dit is het kampioenschap van België voor de jeugd! In 1999 verlaten ex-voorzitter Emile Jageneau ons voorgoed. In september 2000 viert de club het 50-jarig bestaan en mag voortaan de titel “Koninklijke” gebruiken. De Tongerse tennisclub is een van de eerste sportclubs met een eigen website.

In 2002 neemt Ludo ontslag als voorzitter en wordt Roger Nijs waarnemend voorzitter tot de VZW vergadering die Danny Baeten als nieuwe voorzitter aanstelt. Deze blijft maar enkele maanden en wordt in september 2003 opgevolgd door Marc Porta. 

            Begin 2004 krijgen we min of meer te horen dat “Het land van Ooit” er zeker komt en dat de club moet verhuizen. Einde van het jaar circuleren de eerste plannen met streefdatum juli 2005. Het zal nog tot 15 augustus 2006 duren vooraleer de club verhuist naar de nieuwe locatie op Rutterweg. We beschikken nu over 6 verlichte buitenpleinen. 6 indoorpleinen op tapijt en 2 volwaardige midipleintjes, en niet te vergeten, een prachtig clubhuis. We stelden direct een rookverbod in, toen nog zeer controversieel, nu de normaalste zaak van de wereld. Ook nog in 2005 behaalt de club 3 titels op de eindronde interclub jeugd. 

            Begin 2010 neemt de club de uitbating van het clubhuis in eigen beheer na de zoveelste slechte ervaring met de privé uitbater. In 2011 hebben we opnieuw een kampioen van België. In heren 65 2de afdeling winnen Danny Baeten, Henri Baerten, Jan Jacobs, Julien Dighneef, Hugo Dupont, Marcel Leroi en kapitein Romain Motmans de zo lang begeerde titel. 

            In augustus 2012 verschijnt het eerste clubblad volledig in kleur. 

            2013 en we hebben opnieuw een Belgische finale in de reeks Dames 30/3. De Antwerpse dames waren echter te sterk. In 2014 wint Gert Weynen het Limburgs Criterium bij Heren 6.

In december 2014 verschijnt clubblad 172. Met wekelijkse nieuwsbrieven, mailings en facebook kan men meer ledend bereiken en op de hoogte houden. Begin 2015 geeft Marc Porta zijn ontslag. Hij wordt in maart opgevolgd door Jean De Lombaerde. 

In 2016 worden er luifels bijgeplaatst aan de zuidkant van het terras, samen met verwarming. Een deel van het interieur wordt vernieuwd. Bij de interclub spelen de Jongens10 kampioen van Limburg. Zander Van Garsse en Niel Van Winghe treden in vaders voetsporen. Voor het eerst richten we een 5 sterren tornooi in voor de heren. We kregen 37 inschrijvingen binnen. Het tornooi werd gewonnen door Yannick Vandenbulcke. In 2017 organiseren we naast het 5 styerrentornooi voor de heren er ook een voor de dames.

In 2017 werden de midipleinen afgebroken. De asfalt is versleten en met veel meten en passen werden hier 2 nieuwe gravelpleinen aangelegd zodat de club nu over 8 buitenpleinen beschikt. De club is gestart met VE-tennis en is sinds februari een erkende VE-tennisclub.

September 2017 heeft de laatste vergadering plaats van de Tongerse Tennisschool, een aparte vzw opgericht in 1998. Om de structuren te vereenvoudigen wordt de 'Tongerse Tennis Academy' geboren, nu een onderdeel van KTTC.

In de winter werd verlichting geinstalleerd op pleinen 7 en 8. De speeltuin werd in de lente 2018 afgebroken en volledig vernieuwd naast plein 1. De werken voor een miditerrein werden gestart half december 2018 en in april 2019 beschikken we over een volwaardig midi-plein in flexcourt. 

In 2019 slaagt de Heren 5 ploeg erin om als eerste KTTC-senioenploeg ooit om kampioen van Belgi¨te worden.